RGZC SREBRNO PRIZNANJE 2010 - PELETIRANJE FERMENTIRANEGA ORGANSKEGA ODPADKA
Kratek opis inovacije
Fermentiran organski odpadek, ki ga pridobimo s posebnim postopkom zbiranja in fermentiranja, temeljen na dodajanju dobre mikrobiologije, ki vzročno odpadke zadrži v polni vrednosti po organski osnovi. Zaradi tako kvalitetno zadržane kondicije odpadka smo v nadaljnjem razvoju lahko po posebnem tehnološkem postopku omenjen produkt spremenili v kvalitetno organsko gnojilo ali energent za ogrevanje na biomaso, oblikovano v pelete. Inovativni tehnološki postopek nam je omogočil, da je fermentirana organska masa odpadka predelana v pelete brez dodatnega komspostiranja, dehidracije in dezinfekcije. Peletiran organski odpadek je enostaven za uporabo in shranjevanje z dolgim rokom skladiščenja. Ko ga prenesemo v zemljo pa nam da zadovoljiva kvalitetna in kvantitetna hranila za nove rastline na vrtu, njivi, rastlinjaku. Pomen inovacije je tudi v tem, da lahko kvalitetno zbrane fermentirane organske odpadke spremenimo v nov tržni produkt tudi iz individualnih gospodinjstev, družbenih ustanov (šole, vrtci, dijaški domovi, domovi ostarelih, bolnice, zdravilišča, itd.) in industrije (menzah, kjer se ljudje dnevno prehranjujejo), kjer nimajo možnosti porabe fermentiranih organskih odpadkov na lastnih agronomskih površinah.
Inventivnost
Postopek je na področju zbiranja, fermentiranja in predelave (kuhinjskega) organskega odpadka v nove produkte (pelete), popolnoma nov na slovenskem in evropskem trgu. V primerjavi s poznanim klasičnim zbiranjem organskih odpadkov in kasnejšo predelavo v komspostarnah ali bio plinarnah, dobi , na takšen način obdelan odpadek, novo vrednost in ni več odpadek temveč surovina za nove koristne produkte, ki so ekološko prijazni in v nadaljnjem procesu uporabe ne ustvarjajo novih odpadkov ampak služijo kot kvalitetno organsko gnojilo (ki se v zemlji spremeni v humusno maso) ali reagent za ogrevanje na biomaso (ostanek pepela pa lahko zopet služi kot organsko gnojilo). Zaenkrat je postopek zaščiten oziroma varovan s poslovno skrivnostjo
Avtor: Andreja Semolič RGZC