Regionalna gospodarska zbornica Celje

Arhiv: RGZC: Vabilo na vseslovensko razstavo Tri tisočletja železarstva na Slovenskem, v Moskvi

   

Spoštovani!

Železarstvo oz. jeklarska industrija je ena izmed pomembnejših gospodarskih dejavnosti, ki je zaznamovala razvoj človeštva v zadnjih treh tisočletjih in omogočila širitev življenjskega prostora v horizontalo in vertikalo. Razstava Tri tisočletja železarstva na Slovenskem je edina potujoča razstava v Sloveniji, ki predstavlja zgodovino posamezne gospodarske panoge, v tem primeru metalurgije in kovinsko predelovalne industrije na Slovenskem, ki sta bili vedno tesno povezani s podjetji in trgi v Evropi in svetu. Danes je del slovenske jeklarske industrije v ruski lasti, kar potrjuje povezanost svetovnega gospodarskega prostora.

Razstava Tri tisočletja železarstva na Slovenskem je nastala leta 2008 v okviru projekta Slovenska pot kulture železa, v katerega je od leta 2003 vključenih več slovenskih muzejev in ustanov, sodelujejo pa tudi nekatera slovenska podjetja jeklarske in kovinsko predelovalne industrije.

Razstava, katere nosilec je Koroški pokrajinski muzej, je bila doslej prikazana v muzejih na Koroškem, Gorenjskem, Dolenjskem in Štajerskem ter v Madžarskem naftnem muzeju v Zalaegerszegu in Madžarskem livarskem muzeju v Budimpešti, kjer bila izredno dobro sprejeta in je bila deležna pozornosti strokovne in laične javnosti.

Med 10. oktobrom in 13. novembrom 2011 bo vseslovenska razstava

Tri tisočletja železarstva na Slovenskem

na povabilo Zveznega državnega instituta kulture »Politehnični muzej« gostovala v Moskvi. V osrednjem državnem muzeju za tehniško dediščino v Ruski federaciji jo bosta spremljali še fotografski razstavi dr. Tihomirja Pinterja in mag. Tadeja Brateta, ki železarsko dediščino predstavljata kot del umetniške ustvarjalnosti in kot izjemne tehnične spomenike železarske poti.

Odprtje razstave bo v ponedeljek, 10. 10. 2011 ob 19. uri

v Zveznem državnem institutu kulture »Politehnični muzej«, v Moskvi, Novaya ploščad, d. 3/4,

Muzej je na elitni lokaciji v bližini Kremlja. V njem so razstavi namenili osrednje muzejske prostore, kar je izjemna priložnost za slovenske muzeje in tudi slovensko gospodarstvo za predstavitev v Rusiji. Hkratibo tokulturni dogodek, ki daje priložnost skupni promociji slovenske kulture in kulturne dediščine ter slovenskega gospodarstva.

Ker načrtovani dogodek daje priložnost medsebojne podpore gospodarstva kulturi inkulture gospodarstvu ter možnost, da se podjetja, ki že poslujejo na ruskem trgu, s poslovnimi partnerji v Ruski federaciji udeležijo odprtja razstave, Vas vabimo in prosimo, da podprete izdajo katalogov z donacijo ali odkupom. 

  • Katalog » Tri tisočletja železarstva na Slovenskem«; jezik: ruski,cena 25,00 € za izvod.  

    Jezik: ruski. V katalogu je podan zgodovinski razvoj te pomembne gospodarske panoge v Sloveniji. Na 120 straneh, velikosti 19x29,5cm, je objavljeno bogato fotografsko gradivo iz zgodovine jeklarske in kovinsko predelovalne industrije ter fotografije ohranjene kulturne dediščine.

  •  Katalog»Tihomir Pinter: Prostori za svetlobno igro«; jezik: ruski, angleški in slovenski, cena 18,00 € zaizvod.

 Vljudno vas vabimo, da se udeležite svečanega odprtja z vašimi poslovnimi partnerji iz Ruske federacije in jimpredstavite zgodovino jeklarske in kovinskopredelovalne industrije v Sloveniji ter s tem obogatite svoje poslovne stike v državi, ki povezuje evropski in azijski kulturni prostor.

Prilagamo vabilo na odprtje razstave in se veselimo srečanja z vami:

 

Slavica Glavan
direktorica
za Železarski muzej Štore

dr. Karla Oder
koordinatorica Slovenske poti kulture železa
Koroški pokrajinski muzej


Pripeti dokumenti

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.