Regionalna gospodarska zbornica Celje

Arhiv: RGZC: Gospodarska predstavitev celjske regije 2011

           

Slika 1: Nekateri pomembni podatki celjske regije v letu 2011
VIR: AJPES, izpostava Celje, ZRSZ

Lansko okrevanje slovenskega gospodarstva je bilo počasnejše kot v povprečju evrskega območja. Počasnejše okrevanje pa je bilo v večji meri povezano z razmerami v gradbeništvu in z njim povezanimi dejavnostmi, z dostopnostjo do virov financiranja ter gibanji na trgu dela. Tako pri izvozni kot pri stroškovni konkurenčnosti so bili v letu 2011 prisotni pozitivni premiki, kar pa glede na močno izhodiščno poslabšanje še ni bistveno izboljšalo konkurenčnega položaja slovenskega gospodarstva. Šibka točka konkurenčnosti slovenskega gospodarstva je predvsem relativno nizka produktivnost, kjer bi bili za izboljšanje potrebni intenzivnejši strukturni premiki.
(UMAR - poročilo o razvoju Slovenije 2012, povzetek, str.7)

V informaciji sta predstavljena poslovni izid in premoženjsko finančni položaj gospodarskih družb in zadrug, ki poslujejo na območju 23 občin celjske regije: Celje, Štore, Vojnik, Dobrna, Laško, Radeče, Slovenske Konjice, Vitanje, Zreče, Šentjur, Dobje, Šmarje, Kozje, Podčetrtek, Rogaška Slatina, Rogatec, Bistrica ob Sotli, Žalec, Braslovče, Polzela, Prebold, Tabor in Vransko.

Podlaga so podatki iz letnih poročil za leto 2011, ki so jih družbe in zadruge v skladu z Zakonom o gospodarskih družbah (v nadaljevanju: ZGD-1) za namen državne statistike predložile Agenciji Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (v nadaljevanju: AJPES) do 31. marca 2012.

V tej informaciji so obravnavani podatki 4.486 gospodarskih družb, tako kapitalskih kot osebnih, in 26 zadrug. V rezultatih poslovanja niso zajeti podatki bank, hranilnic in zavarovalnic, zaradi katerih bi bil glede na značilnosti njihovega poslovanja prikaz poslovanja gospodarskih družb nerealen.

informaciji niso obravnavani podatki o gospodarskih družbah, ki so v stečajnem ali likvidacijskem postopku. V letu 2011 se je v celjski regiji začel stečajni postopek pri 66 gospodarskih družbah, od tega jih je četrtina s področja gradbeništva, dobra petina s področij predelovalnih dejavnosti ter slaba petina s področja trgovine. Pri sedmih gospodarskih družbah se je začel postopek prisilne poravnave, sedem družb je v postopku likvidacije.

Dodatne informacije
RGZ Celje
Ljubljanska 14/II, 3000 Celje (ob Garažni hiši Glazija)
Tel.: 03/426 74 00
Faks: 03/426 74 10
www.rgzc.si

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.