Regionalna gospodarska zbornica Celje

Arhiv: Objavljen javni razpis za zbiranje prijav za kandidaturo za PRIZNANJE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA POSLOVNO ODLIČNOST ZA LETO 2012

         

 

SPOROČILO ZA JAVNOST

Objavljen javni razpis za zbiranje prijav za kandidaturo za

PRIZNANJE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA POSLOVNO ODLIČNOST ZA LETO 2012

Ljubljana, 21. februar 2012 - Včeraj so minister za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Radovan Žerjav, direktor Urada RS za meroslovje dr. Samo Kopač in zmagovalec Priznanja RS za poslovno odličnost 2011, predsednik uprave TPV, d. d., Vladimir Gregor Bahč na novinarski konferenci v prostorih MGRT, Kotnikova 5/III, Ljubljana predstavili Javni razpis za priznanje Republike Slovenije za poslovno odličnost (PRSPO) 2012.

Sodelujoči na novinarski konferenci so povedali:

"Priznanje Republike Slovenije za poslovno odličnost je eno izmed orodij Vlade RS s katerimi spodbuja tako podjetja k doseganju globalne konkurenčnosti, kot tudi nudi javnim inštitucijam možnosti izboljšanja in kakovostnejšega poslovanja.

Za doseganje nadpovprečnih rezultatov je uvajanje poslovne odličnosti nujna razvojna perspektiva Slovenije, pri čemer ima Priznanje Republike Slovenije za poslovno odličnost (PRSPO) pomembno vlogo, zato Vlada RS že 14-tič zapored objavlja javni razpis za zbiranje prijav za kandidaturo za Priznanje RS za poslovno odličnost 2012.

Evropski model poslovne odličnosti EFQM Vlada RS prepoznava kot enega od pomembnih orodij za stalno izboljševanje preko razvoja znanja, inovativnosti in prenosa dobrih praks ter dviga konkurenčnosti slovenskih organizacij. Iz tega naslova si je nova Vlada RS v koalicijski pogodbi tudi zadala, kot enega od prioritetnih ukrepov na področju gospodarstva, da bo spodbujala izboljšave upravljanja prav s pomočjo evropskega modela poslovne odličnosti EFQM, zato je pripravila tudi sledeče vzpodbude:

-prijavitelji bodo s ciljem promocije in spodbude k prijavi letos ponovno oproščeni plačila prijavnine (odvisno od velikosti organizacije od cca 800 – 1500 EUR),

-na izkazano željo tako potencialnih prijaviteljev, kot ostalih, ki bi se želeli priključit najuspešnejšim organizacijam v slovenskem in evropskem prostoru bodo izvedene številna brezplačna celodnevna izobraževanja in delavnice tako za prijavitelje oz. delodajalce, kot tudi za ocenjevalce postopka PRSPO.

-vse uspešne organizacije bodo še dodatno pozvane k možnosti individualnega posveta oziroma predstavitve novega modela odličnosti EFQM, kot tudi uvajanja le tega v poslovno okolje in njegovo uresničevanje oziroma merjenje učinkov v skladu z merili modela.

K prijavi so vabljena slovenska podjetja in javne inštitucije v naslednjih kategorijah:

  • v zasebnem sektorju: podjetja z več kot 250 zaposlenimi,
  • v zasebnem sektorju: podjetja z 250 ali manj zaposlenimi,
  • inštitucije v javnem sektorju.

V kategoriji javnega sektorja lahko sodelujejo: državni organi, organi samoupravnih lokalnih skupnosti in osebe javnega prava, ki so proračunski uporabniki, ter druge pravne in fizične osebe zasebnega prava, ki opravljajo nepridobitno dejavnost in izkažejo delovanje v javnem interesu.

Zainteresirana podjetja in javne inštitucije pripravijo vlogo za kandidaturo na razpis v skladu z javnim razpisom in razpisno dokumentacijo.

Vloge morajo prispeti na naslov Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Urad RS za meroslovje, Grudnovo nabrežje 17, 1000 Ljubljana ali Tkalska 15, 3000 Celje do dne 9. maja 2012.

Kot pravočasne se štejejo vse vloge, ki so do tega dne oddane na pošti s priporočeno pošiljko ali istega dne dostavljene v sprejemno pisarno na zgornjem naslovu urada do 17.00 ure."

Ob zaključku novinarske konference je lanskoletni prejemnik najvišjega Priznanja RS za poslovno odličnost, predsednik uprave TPV d.d. g. Vladimir Gregor Bahč povedal "da se v TPV zavedajo, da je konkurenca v avtomobilski industriji izjemna in zmagujejo le najboljši zato, če želijo napredovati v poslovanju in osvajanju trga doma in v tujini, morajo biti vsak dan boljši. Zato skrbijo, da še bolj spoštujejo timsko delo in medsebojne odnose, napredovanje v znanju in inovativnosti njihovih zaposlenih ter iz tega naslova so tudi tekmovali z najboljšimi in bili odlični. Model poslovne odličnosti EFQM jim predstavlja orodje, s katerim vpeljujejo temeljna načela odličnosti in pristope, katere razširjajo in izpopolnjujejo, ocenjujejo, razumejo, dosegamo zastavljene cilje in rezultate kar nam trendi tudi potrjujejo.

Poslovna odličnost je za njih spodbuda in priložnost za sodelovanje vseh zaposlenih, iskanje prednosti in priložnosti, v katerih se najde potencialni napredek in trajnostni razvoj. Rezultati pa rodijo optimizem in željo po preseganju doseženega."

Vsi govorniki so prepoznali, da je v Sloveniji še veliko organizacij, ki so si zastavile za cilj uravnotežen trajnostni razvoj. Poslovna odličnost pa je pot, ki jih mora spodbujati k temu cilju, zato so vse organizacije javnega in zasebnega sektorja lepo povabljene, da prevzamejo načela odličnosti v svoje poslovanje in jih potrdijo s prijavo na razpis PRSPO 2012. 

mag. Dominika Rozoničnik
Urad RS za meroslovje

 EVROPSKI MODEL ODLIČNOSTI EFQM IN NAGRADE ZA POSLOVNO ODLIČNOST

 


Pripeti dokumenti

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.