Regionalna gospodarska zbornica Celje

Arhiv: RGZC Odbor za tehnološki razvoj in inovativnost - ODPRTO VABILO K SODELOVANJU

ODPRTO VABILO K SODELOVANJU

Regionalni gospodarski rezultati daljšega preteklega obdobja opozarjajo, da regija zaostaja na področju konkurenčnosti, če to opazujemo že samo skozi pokazatelje dodane vrednosti, bruto družbenega produkta /zaposlenega ali n.pr. strukturo izdelkov v izvozu z vidika stopnje tehnološke zahtevnosti izdelkov.

V ozadju teh značilnosti je premalo novih razvojno zahtevnejših izdelkov in uporabe inovativnih tehnologij, skaterimi bi povečali konkurenčnost in zaslužke, tako na regionalnem, državnem in posebej globalnem trgu.

V programu dela regionalne gospodarske zbornice smo si zadali cilj, da spodbudimo podjetja v regiji k hitrejšemu tehnološkemu razvoju in kot zbornica poskušamo pri tem pomagati.

Da bi uspeli v tem, se je potrebno ustrezno organizirati in postaviti jasne cilje.

Vse tovrstne aktivnosti bi oblikovali preko Odbora za tehnološki razvoj in inovativnost , ki bi na regionalni ravni:

  • pripravil program in cilje, ki jih želimo doseči
  • določil aktivnosti za dosego ciljev in jih medsebojno usklajeval
  • določil merila za spremljanje doseganja ciljev
  • povezoval subjekte v regiji pri aktivnostih na področju tehnološkega razvoja

V Odbor vabimo predstavnike podjetij, ki imajo izkušnje z raziskovalno razvojnim delom in z delom na področju pospeševanja inovativnosti v svojih podjetjih. Njihov prispevek pri spodbujanju tehnološkega razvoja je lahko neprecenljiv za premike na regionalni ravni (prenos dobrih praks), istočasno pa se lahko v skupini – odboru, kjer sodeluje več ekspertov z različnih podjetij in področij, dosežejo ustrezne sinergije, ki so koristne za vse sodelujoče.

V osnovi bi delovanje usmerili:

  • na področje spodbujanja inovativnosti v vseh podjetjih v regiji; zlasti mala in srednje velika podjetja imajo primanjkljaj v sistemskem pristopu pri urejanju notranjih spodbud in načinov vrednotenja inovativnih predlogov, pri tem lahko pomagamo uvajati dobre rešitve in pristope, ki so že uveljavljeni oziroma jih bomo pripravili
  • v pospeševanje in pomoč pri oblikovanju raziskovalnih enot v podjetjih, kjer so izdelki že na ustreznem tehnološkem nivoju in je za preskok na višji nivo in s tem na globalno konkurenčnost potrebno usmerjeno raziskovanje in povezovanje več različnih raziskovalcev in razvojnikov v podjetjih ter tudi povezovanje z zunanjimi raziskovalnimi skupinami in inštituti. Tako lahko nastanejo izdelki, ki bodo svetovno konkurenčni.
  • v povezovanje izobraževanja z raziskovalnim in razvojnim delom za potrebe v podjetjih.

V oviru tako zastavljenega dela bi bilo mogoče doseči večjo povezanost raziskovalnih potencialov v regiji, vplivati na določeno politiko, ki ovira hitrejši razvoj, se povezovati v projekte, za katere bi uspeli pridobiti tudi zunanje vire financiranja in vzpostaviti bolj čvrste in konkretne povezave z institucijami znanja in razvoja v državi. Vplivamo lahko tudi na zakonodajo.

UO RGZC je podprl takšen način delovanja zbornice , pri katerem se vzpostaviinstrumentarij za aktivno delovanje članic na določenih pomembnih področjih poslovanja.RGZC pri tem zagotavlja strokovno in organizacijsko podporo ter skrbi za izvajanje stališč in sklepov posameznih odborov.

Če prepoznavate takšen način dela v okviru zbornice kot smiseln, potem vas iskreno vabimo, da prijavite sodelavce, ki bi bili člani Odbora. Na ta način imate možnost aktivnega in organiziranega vplivanja na zadeve, ki bi jih želeli tudi sami spremeniti, pa vam kot posamezniku tega ni uspelo. S povezovanjem v interesne skupine in delovanjem v imenu organiziranega gospodarstva, je možno učinkovito izboljševati obstoječe stanje in pri tem reševati tudi svoje probleme.

Prijavnico za članstvo v Odboru nam posredujte na naš naslov ali po e-pošti na naslov tajnistvoce@rgzc.si ali z izpolnjeno prijavnico, na dnu te strani, ki jo oddate s klikom na POŠLJI. 

Pričakujemo vaš pozitiven odziv!

Dodatne informacije:
RGZC
Ljubljanska 14/II
3000 Celje
Tel.: 03/4267 400
Faks: 03/4267 410
www.rgzc.si


Pripeti dokumenti

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.