Regionalna gospodarska zbornica Celje

Arhiv: RGZC - Priprava Regionalnega razvojnega programa (RRP) Savinjske regije 2014 - 2020

 

Za območje 31 občin Savinjske regije se začenjajo postopki za pripravo Regionalnega razvojnega programa za obdobje 2014-2020.

Priprava regijskega strateško razvojnega dokumenta ima podlage v Zakonu o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja in bo potekala v skladu z usmeritvami Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Regionalni razvojni program bo temeljil na prepoznavanja razvojnih potencialov Savinjske regije, ki se jih bo v čim večji meri skušalo udejanjati skozi izvajanje kvalitetnih razvojnih projektov. Nosilci regijsko pomembnih razvojnih projektov bodo skozi umestitev v RRP imeli možnost, da ob lastnih virih, za izvedbo pridobijo sofinanciranje tudi iz naslova EU sredstev.

Dosedanja spoznanja razvoja Savinjske regije nas tudi vnaprej prednostno usmerjajo v prizadevanja za naložbe in vlaganja v področja, ki predstavljajo gonilo gospodarskega in družbenega razvoja.

Nova delovna mesta so osnova za rast in razvoj, zato jih bomo morali skozi načela trajnostnega razvoja znati ohranjati in na novo ustvarjati tako skozi poudarjeni razvoj vseh oblik turizma v regiji, kot skozi razvoj vseh kmetijskih prehrambno predelovalnih procesov s poudarkom na samooskrbi, pa na tehnološki rasti orodjarstva in vseh drugih kovinsko predelovalnih procesov, na razvoju okolju prijazne energetike in na vseh storitvenih dejavnostih, ki imajo skozi aktiviranje človeških virov ne sluten razvojni potencial. Prednosten podjetniški izziv za Savinjsko regijo predstavlja oživitev lesno predelovalne industrije, za kar imamo skozi bogastvo naših gozdov več kot dovolj kvalitetne surovinske osnove.

Za dovolj usposobljeno podporno okolje in svoj razvojni preboj mora regija pridobiti univerzo z več fakultetami. Iz povprečja izstopajoča lahko Savinjska regija postane prepoznavna po skrbi za kvalitetno življenje skozi vrhunsko zdravstveno nego in oskrbo, skozi poudarjeno domišljeno kvalitetni in številčni stanovanjski gradnji in kvaliteto bivanja v celoti.

Regija se lahko v prihodnje ob svoji ugodno geostrateški legi uveljavi kot logistični center JV Evrope, predvsem pa več naredi na okolju in ljudem prijaznih prometnih povezavah cele regije. Lokalne skupnosti naše regije so na področju infrastrukturnih okoljskih projektov, tudi za poplavno varnost, veliko že naredile, za dokončanje pa bo potrebno zagotoviti razvojna sredstva tudi skozi finančno perspektivo 2014-20.

RASR, Razvojna agencija Savinjske regije je zadolžena za pripravo Regionalnega razvojnega programa Savinjske regije 2014-20. Zagotavljali bomo odprtost postopkov in si prizadevali, da bo dokument odražal razvojno pozitivno in ambiciozno, družbeno angažirano sporočilnost.

V nastajanje dokumenta so aktivno vključeni razvojni partnerji, ki predstavljajo regijsko gospodarstvo, lokalne skupnosti in nevladne organizacije (ORA, RGZC, SŠGZ, OOZ, IPAK-stičišče nevladnih organizacij Savinjske regije). Na spletnih straneh vseh razvojnih partnerjev je objavljen Prijavni obrazec za identifikacijo projekta, kot poziv za nabor projektov v RRP.

Regionalni razvojni program se bo najprej usklajeval na nivoju Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, potem ga bo skozi svoje odbore potrjeval Razvojni svet Savinjske regije in Svet Savinjske regije.

Glede na to, da vzporedno s pripravo RRP Savinjske regije, še potekajo pogajanja o kvoti za Slovenijo razpoložljivih EU sredstev in nastajajo tudi krovni državni dokumenti, bomo razvojna načrtovanja le temu še prilagajali in vas o dopolnitvah sproti obveščali.

 

IDENTIFIKACIJSKA PRIJAVA ZA RRP

 

 

 Vodja priprave RRP Savinjske regije                                          Predsednik Razvojnega sveta Savinjske regije

             Janez Jazbec                                                                                                    mag. Branko Kidrič

 


Pripeti dokumenti

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.