Regionalna gospodarska zbornica Celje

Arhiv: Kmalu objavljen razpis štipendij za programe srednjega poklicnega in strokovnega izobraževanja, ki se izobražujejo za deficitarne poklice

Namen štipendij za deficitarne pokliceje spodbujanje mladih za izobraževanje za tiste poklice, za katere je na trgu zaznati razkorak med trenutnim in prihodnjim številom razpoložljivih kadrov in predvideno ponudbo delovnih mest.
Štipendija za deficitarne poklice
 znaša 100 EUR mesečno in se lahko dodeli istočasno z vsemi štipendijami (državno in Zoisovo), razen s kadrovsko štipendijo.Razpis za štipendije za deficitarne poklice za leto 2015/2016 bo objavljen predvidoma v mesecu juniju. Razpisanih bo okoli 1000 štipendij, skupna višina za to zagotovljenih sredstev znaša 1,2 milijona evrov.

V letih 2015–2019 bo Slovenije za deficitarne poklice vsako leto zagotavljala 1,2 mio EUR. To pomeni, da bo Sklad za razvoj kadrov in štipendije vsako leto objavil javni razpis za dodelitev do 1.000 štipendij za deficitarne poklice. V javnem razpisu za posamezno šolsko leto bo sklad glede na stanje na trgu dela in vpis v posamezne izobraževalne programe v preteklih šolskih letih določil izobraževalne programe, za katere se dodeljujejo deficitarne štipendije.

Vlada želi s tovrstnimi štipendijami;

  • zagotavljati ustrezni kader na trgu dela glede na povpraševanje delodajalcev
  • spodbujati vpis na vrste in področja izobraževanja, ki pospešujejo gospodarski razvoj in izboljšujejo zaposljivost
  • spodbujati  vpise v izobraževalne programe srednjega poklicnega in  strokovnega izobraževanja
  • promovirati poklicno in strokovno izobraževanje

Pričakujemo, da se bo s štipendiranjem deficitarnih poklicev razširila ponudba kadrov z deficitarnimi poklici in se povečal vpis na šole z izobraževalnimi programi za deficitarne poklice.

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.