Regionalna gospodarska zbornica Celje

Arhiv: Preučite možnost znižanja stroškov elektrike



Spoštovani,

 

27.06.2015 je začela veljati nova uredba o načinu določanja in obračunavanja prispevkov za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije.

V kolikor ste upravičeni za znižanje prispevkov ne odlašajte z oddajo vloge za znižanje.


Bodite pozorni na:

Pri uvrstitvi v dejavnost se upošteva glavna registrirana dejavnost.

Merilna mesta za katere se lahko podaja vloga za znižanje prispevka mora presegati odjem 1GWh/leto.

V primeru, da bi lahko uveljavljali znižanje prispevka po tretji varianti in imate visoko dodano vrednost bodite pazljivi in preračunajte, da ne boste plačevali več kot po prvi varianti.

(Varianti po 6. odstavku 6. člena primerjajte s 3. odstavkom 6. člena uredbe).


Težave:

Problem je odstotek povprečne intenzivnosti odjemalca, ki v odvisnosti od dejavnosti znaša 5% ali 20 %, ker ni nobene lestvice.

Pri izpolnjevanju pogojev in izračunu elektro intenzivnosti se upošteva strošek dobavljene električne energije za odjemna mesta nad 1GWh/leto, bruto dodana vrednost pa za celotno družbo.


Nasvet, če ne izpolnjujete pogojev:

Preračunajte in proučite možnost izdvojitve določene elektro intenzivne proizvodnje v okviru merilnega mesta v samostojno družbo.

 

UREDBA

Olajšave - znižanje prispevka za OVE in SPTE

Skladno z Uredbo o načinu določanja in obračunavanja prispevkov za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije (Uradni list RS, št. 46/15) so nekateri končni odjemalci električne energije, ki so sicer zavezanci za plačilo prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije, upravičeni do znižanega prispevka. 

Gre za tiste končne odjemalce električne energije, ki izpolnjujejo naslednje pogoje (skladno s 3.,4., ali 6. odstavkom 6. člena Uredbe): 

  • povprečni letni odjem električne energije končnega odjemalca v zadnjih treh letih na odjemnem mestu, za katerega se določa prispevek, presega 1 GWh;
  • da ne gre za družbo v težavah, kot je določena v zakonu, ki ureja pomoč za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb v težavah;
  • da nima neizterjanega ali neporavnanega dolga na podlagi sklepa Evropske Komisije o razglasitvi prejete pomoči za nezakonito ali nezdružljivo z notranjim trgom.

Odjemna mesta upravičencev, ki izpolnjuje zgornje pogoje, se lahko uvrstijo na seznam odjemnih mest, upravičenih do znižanja, če so poleg tega tudi: 

Variante

  1. po glavni dejavnosti razvrščeni v eno od dejavnosti, navedenih v Prilogi 1  Uredbe, povprečna elektro intenzivnost zadnjih treh let pa presega 5 %.  
  2. po glavni dejavnosti razvrščeni v eno od dejavnosti, navedenih v Prilogi 2 Uredbe, imajo najmanj 4-odstotno intenzivnost trgovine z državami zunaj EU ter v zadnjih treh letih njihova povprečna elektro intenzivnost presega 20 %;
  3. po glavni dejavnosti razvrščeni v eno od dejavnosti, navedenih v Prilogi 1 Uredbe, povprečna elektro intenzivnost zadnjih treh let pa presega 20 %. 

Ob temu je pomembno poudariti, da upravičenci, ki izpolnjuje pogoje iz 6. odstavka 6. člena Uredbe, imajo možnost izbrati prvo vrsto olajšave (6. člen, 3. odstavek (Priloga 1, povprečna elektrointenzivnost > 5%)  ali tretjo vrsto olajšave (6. člen, 6. odstavek (Priloga 1, povprečna elektrointenzivnost > 20%). Pri prvi možnosti se prispevek določi glede na tabelo iz 5. odstavka 6. člena uredbe, med tem ko je ob izbrani tretji možnosti skupni letni znesek prispevka fiksen, in se ga upravičencu določi v višini 4,0 % povprečne bruto dodane vrednosti zadnjih treh let. Upravičenec mora sam preveriti katera možnost je zanj bolj ugodna in na podlagi tega izbrati ustrezno vrsto olajšave. Upravičenec lahko tekom leta spremeni vrsto olajšave, s tem da se nova višina prispevka upošteva od naslednjega meseca, če je bila vloga oddana do 10. tega meseca.

Vsi upravičenci, ki izpolnjujejo pogoje za znižan prispevek, lahko preko spletnega mesta (oljasave.borzen.si) elektronsko izpolnijo vlogo za znižanje prispevka. 

Več in informacij in elektronska vloga na povezavi.

Borzen, organizator trga z električno energijo, d.o.o.  https://www.borzen.si

Prijave in letno poročanje  http://olajsave.borzen.si/

Uporabniška navodila: http://olajsave.borzen.si/Portals/portal-olajsave/Navodila/Uporabniška%20navodila%20-%20IZPOLNJEVANJE%20VLOGE.pdf?timestamp=1437465942961





Pripete datoteke

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.