Regionalna gospodarska zbornica Celje

Arhiv: Skupščina RGZC in posvet z ministrom Erjavcem

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se je 8. aprila 2016 odzval vabilu Regionalne gospodarske zbornice Celje in po skupščini nagovoril udeležence o aktualnem stanju v mednarodni skupnosti, razmerah v EU, soočanju z migracijsko krizo in sodelovanju slovenske diplomacije z gospodarstvom. Izpostavil je instrumente gospodarske diplomacije (mešane komisije, gospodarske delegacije, skupni nastop na tretjih trgih), aktivnosti MZZ na področju internacionalizacije ter podporo uveljavljanja gospodarstva na novih trgih.

 

V svojem nagovoru je minister poudaril pomen tretjih trgov: Afrike, bližnjega in daljnega vzhoda, srednje Azije, Rusije, kot tistega prostora, kjer MZZ razvija politične odnose s ciljem (tudi) navezave gospodarskega sodelovanja. Izpostavil je, da gre rast slovenskega gospodarstva predvsem na račun povečanega izvoza, k čemur prispevajo tudi aktivnosti gospodarske diplomacije MZZ. 

 

Minister je predstavil tudi nedavna obiska z gospodarsko delegacijo v Belorusiji in Maroku, kar so predstavniki podjetij pohvalili kot dober način iskanja novih poslovnih priložnosti. Minister je ob tem povedal še, da MZZ načrtuje širitev mreže diplomatsko- konzularnih predstavništev, in sicer jeseni v Iranu, možnosti nadaljnje širitve pa izhajajo tudi iz prevzemov objektov iz nasledstva po nekdanji Jugoslaviji.

 

Srečanje je potekalo na sedežu podjetja GKN Driveline, d.o.o. v Zrečah, ki je letošnji  prejemnik nagrade  za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke Gospodarske zbornice Slovenije.

 


Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.