Regionalna gospodarska zbornica Celje

Arhiv: Minister Počivalšek ni kriv za težave Cimosa - članek časopisa DELO

Direktorji s Celjskega opozarjajo, da minister rešuje Cimos, nikakor pa ni zakrivil njegovih 10-letnih težav.

Brane Piano

tor, 21.03.2017, 16:00; spremenjen: 18:15

Ključne besede:

 

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Foto: Brane Piano


Upravni odbor RGZC sestavljajo: Davorin Leskovar - Abanka, Hugo Bosio - Bosio, predsednik Izidor Krivec - Celjske mesnine, Roman Žnidarič - Cetis, Marko Cvetko - Cinkarna Celje, Branka Artnak - Firaba, Franc Orešnik - GKN Driveline Slovenija, Darko Šafarič - Izletnik Celje, Aleš Zupanc - Klima Celje, Marjan Jakob - Mlekarna Celeia, Pavel Teršek - Pivovarna Laško, Iva Zorenč - RASR, Marko Zidanšek - Simbio, Matjaž Merkan - Swatycomet, Boris Kumer - Štore Steel, Anton Kisovar - Tehnos, Samo Fakin - Thermana, Florjan Vasle - Terme Olimia, Robert Ribič - Unior in Petra Melanšek - Vivapen.

Celje – Upravni odbor Regionalne gospodarske zbornice Celje (RGZC), ki mu predseduje direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec, je izrekel podporo prizadevanjem vlade in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška pri reševanju Cimosa.

Pri tem direktorji s Celjskega poudarjajo, da v zadnjih mesecih tudi mediji pozabljajo, da je Cimos zašel v dolžniške težave še v času, ko so bili njegovi lastniki država in državne banke. Član upravnega odbora Marko Zidanšek, direktor javnega podjetja Simbio Celje, je bil »izrecno proti« takšni izjavi. Pravi, da ne zato, ker je tudi predsednik izvenparlamentarne SLS, temveč, ker Počivalškova rezervna rešitev pomeni še eno reševanje na račun davkoplačevalcev. 

Kljub temu je upravni odbor izjavo sprejel. »Do letos je preteklo skoraj desetletje neuspešnega reševanja Cimosa, kar so očitno pozabile nekatere stranke, mediji in drugi krojači javnega mnenja ob zapletih s hrvaško državo in italijanskim kupcem. Kot da se že dolgo ne ve, kdo je lastnik podjetja in kdo je bil in je najbolj odgovoren za eno izmed najdaljših in dragih sanacij podjetja, ki je bilo deležno že več milijonov davkoplačevalskega denarja. Zato nas čudijo površne in enostranske ocene potez gospodarskega ministra, ki se je zavedal možnosti neuspešnega razpleta prve faze pogajanj in je zato kmalu napovedal plan B, kar je bilo takoj zlorabljeno za takšne in drugačne špekulacije, čeprav se ve, kako lahko takšni javni pritiski vplivajo na ravnanja zainteresiranih strani v pogajanjih,« meni vodstvo RGZC.

Zato, kot izjavo komentira tudi direktor RGZC Drago Polak, je razglašanje dežurnega krivca v ministru za gospodarstvo ter iskanje rešitve za Cimos v njegovem odstopu povsem neprofesionalno in nestrokovno.

Upravni odbor RGZC medijem priporoča, da naj uredništva o reševanju Cimosa poročajo tako, da bodo izkazala svojo kompetentnost in kredibilnost: »Ne samo pri Cimosu, tudi pri drugih gospodarskih in razvojnih temah Slovenije, saj se zdi, kot da uredništva naših medijev nimajo več poznavalskih gospodarskih urednikov ali novinarjev za gospodarstvo. Tudi del politike želi pridobivati predvolilne točke z enostranskim prikazovanjem celotne in dolgoletne sage o Cimosu. Čeprav je vse to del strankarskih in drugih interesov, pa je morda Cimos primer, kjer bi se lahko pokazala večja državotvornost in enotnost vseh, ki jim ni vseeno za gospodarsko uspešnost, stabilnost in evropski razvoj Slovenije.«

Ker je gospodarstvo z izvozom trden steber prihodnosti Slovenije in prepotrebnega optimizma, RGZC podpira ministra Počivalška pri izpeljavi sanacije Cimosa, Vodstvo celjske območne gospodarske zbornice se zato zavzema za strokovno in odgovorno obravnavo aktualnih izzivov gospodarstva v državi.

Dan po objavi podpore ministru Počivalšku so z RGZC medije obvestili, da je član upravnega odbora in direktor podjetja Simbio Marko Zidanšek glasoval proti sprejetju takšne izjave o Cimosu. Zidanšek je za Delo.si pojasnil, da je proti izjavi glasoval, ker je ta »najmanj osladna in nevredna članov upravnega odbora«. Ministrov načrt B, po propadu dogovora s Hrvati, kot poudarja Zidanšek, je le še eno izjemno sporno reševanje tudi z davkoplačevalskim denarjem.

 

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.