Regionalna gospodarska zbornica Celje

Arhiv: Pismo predsednika GZS - sporazum o sodelovanju med koalicijo in stranko Levica

Gospodarska zbornica Slovenije

Logo GZS


Spoštovani člani Upravnega odbora GZS in Skupščine GZS,

na Gospodarski zbornici Slovenije z zaskrbljenostjo spremljamo sklepanje sporazuma o sodelovanju med Vlado oz. koalicijo in opozicijsko stranko Levica za leto 2019 (v nadaljevanju: sporazum). Sporazum se dotika nekaterih ključnih družbeno ekonomskih vprašanj in bo pomembno vplival na prihodnost v Sloveniji. Pri tem izpostavljamo predvsem tri vsebinske sklope, ki bodo imeli izjemne negativne posledice na gospodarstvo:

  1. višja obremenitev podjetij:
    • napovedan dvig obdavčitve davka na dobiček
    • višja prispevna stopnja delodajalcev za pokojninsko in invalidsko zavarovanje;
    • ukinitev dodatnega zdravstvenega zavarovanja in prenos v obvezno zavarovanje;
    • zdravstveni cent z dvigom trošarin na alkohol, tobak in sladke pijače
    • višja obremenitev kapitalskih dobičkov.
  1. omejevanje gospodarske pobude:
    • insourcing podpornih storitev, ki jih javnemu sektorju zagotavlja zasebni sektor (pri čemer so nizke plače čistilk, varnostnikov ipd. posledica javnih naročnikov in zakona o javnem naročanju, ki še vedno temelji na najnižji cen; to je mogoče rešiti z boljšimi dvostranskimi pogodbami);
    • omejevanje agencijskega dela;
    • sprememba definicije statusa ekonomsko odvisne osebe;
    • ukinjanje študentskih servisov (brez zagotovila, da bodo na razpolago dodatna sredstva za štipendije);
    • zakonsko omejevanje višine najemnin …

Ti ukrepi napovedujejo zmanjšanje že sedaj nizke fleksibilnosti trga dela, nacionalizacijo zasebnih dejavnosti in širitev države na področja podpornih storitev, ki ne vplivajo na kakovost izvajanja javnih storitev, zagotavljajo pa jih gospodarski subjekti, ki bi tako izgubili pomemben del trga.

  1. negativni proračunski učinki:
    • insourcing podpornih storitev bi samo še dvignil število zaposlenih v javnem sektorju brez pozitivnega vpliva na večjo kakovost javnih storitev;
    • skokovita rast nadomestila za brezposelnost (ki naj bi se postopoma dvignila do 613,41 evrov) negativno korelira z interesom posameznika za vključitev v delovno aktivnost, kar se kaže že danes (kljub dnevno 3.500 prostim delovnim mestom je brezposelnih na ZRSZ še vedno okoli 80.000).

V Sloveniji smo dosegli izjemno visok socialni standard kljub temu, da zaostajamo v konkurenčnosti gospodarstva za povprečjem EU. Da pa bi visok socialni standard ohranili in celo dvignili, moramo zagotoviti predvsem ustrezno poslovno okolje, dvig produktivnosti in spoštovanje tistih, ki delajo. Ta sporazum ne zagotavlja ničesar od tega, temveč je zmes dragih populističnih ukrepov, ki ne prispevajo k razvoju gospodarstva.

Gospodarska zbornica Slovenije bo zato skupaj z drugimi gospodarskimi organizacijami organizirala srečanje s predsednikom Vlade in predstavniki koalicije in jih opozorila na posledice poslabševanja pogojev poslovanja, ki jih povzročajo ukrepi, dogovorjeni v sporazumu. Na GZS smo ocenili, da bi kumulativni vpliv napovedanih ukrepov obremenil gospodarstvo za 1,4 mrd evrov.

V naslednjem tednu je sklicana posebna seja Predsedstva GZS. Osrednja tema pogovora bo vpliv gospodarske in socialne politike, kot izhaja iz sporazuma, na kratkoročno in dolgoročno konkurenčnost slovenskega gospodarstva ter kako negativne vplive zminimizirati.

Če bo potrebno, bomo tudi z ostrejšimi ukrepi pristopili do Vlade, da začne delovati bolj razvojno.

Boštjan Gorjup
Predsednik GZS

Vaše podatke smo zbrali iz javno dostopnih virov ali v okviru opravljanja dejavnosti Gospodarske zbornice Slovenije in jih uporabljamo v skladu z določili 72. člena ZVOP-1 in ZEPT-1B. Svoje podatke lahko kadarkoli pregledate ter zahtevate njihov popravek ali izbris oziroma prekličete to soglasje. Nastavitve, na katere vrste sporočil ste naročeni, in odjavo lahko kadarkoli spremenite s klikom na povezavo »Sprememba nastavitev prejemanja e-novic in odjava«.

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.