Regionalna gospodarska zbornica Celje

Arhiv: Član-članu: Predstavitev Javnega razpis za sofinanciranje gradnje manjših sončnih elektrarn in predstavitev člana Sol navitas d.o.o.

Dne 30.4. je bil v Uradnem listu  št. 67 objavljen Javni razpis za sofinanciranje operacij gradnje novih manjših proizvodnih naprav za proizvodnjo električne energije z izrabo sončne energije JR SE OVE 2021

Upravičen namen: gradnja sončnih elektrarn do velikosti 10 MW.  Upravičeni stroški so: nakup in vgradnja sončne elektrarne, nakup in gradnjo hranilnika energije (enake ali manjše moči kot je sončna elektrarna), strokovni nadzor v vrednosti 3 % upravičenih stroškov. Med upravičene stroške ne spadajo: izdelava projektne dokumentacije, stroški pridobivanja soglasij in vloge za ta razpis. Skupna višina sredstev, namenjenih za izvedbo razpisa, znaša 10 milijonov evrov.

Prijavitelji in upravičenci po razpisu so gospodarske družbe in samostojni podjetniki posamezniki po Zakonu o gospodarskih družbah in zadruge po Zakonu o zadrugah. Izključena je kmetijska dejavnost. Javni razpis je odprt do porabe sredstev oziroma najkasneje do 25. 2. 2022.

Član RGZC podjetje Sol navitas d.o.o. je eno najbolj izkušenih podjetij s področja fotovoltaike v Sloveniji. Sončne elektrarne postavljajo že od leta 2008. Do sedaj so jih postavili že preko dva tisoč od majhnih za samooskrbo gospodinjstev do  MW in večjih v Sloveniji in tudi v tujini. S finančnega vidika ponujajo pri večjih projektih, skupaj s partnerjem, tudi možnost pogodbeništva.

Njihove dejavnosti so:
izgradnja manjših sončnih elektrarn za samooskrbo,
izgradnja večjih sončnih elektrarn po Px3 shemi in/ali za vstop v podporno shemo,
izgradnja otočnih sončnih elektrarn,
vzdrževanje in čiščenje sončnih elektrarn,
dobava in montaža polnilnic za električna vozila.

Dosegajo zlato bonitetno odličnost, ki ga v Sloveniji med vsemi 177.562 registrirani podjetji dosega zgolj 4,4 % podjetij in imajo lastne projektante z bogatimi mednarodnimi izkušnjami pri projektiranju sončnih elektrarn. Tudi monterji (krovci in elektroinštalaterji) imajo več kot 10 let izkušenj z montažo sončnih elektrarn. Dajejo 10 letno garancijo, da ne bo prišlo do zamakanja strehe zaradi montaže sončne elektrarne. Sodelujejo le s proizvajalci kakovostnih fotonapetostnih modulov, kot so LONGi Solar, Jinko Solar, Trina solar, Panasonic, LG in Bisol, ter z vodilnimi proizvajalci razsmernikov, kot so SMA, Sungrow, Huawei in SolarEdge. Razvito imajo lastno nosilno konstrukcijo za pritrjevanje fotonapetostnih modulov. Z takšno nosilno konstrukcijo je postavljenih že več kot 40 MW sončnih elektrarn. Prav tako imajo sklenjeno pogodbo z družbo ZEOS d.o.o., ki izvaja obveznosti ravnanja z odpadno električno in elektronsko opremo. Reciklaža modulov je zato po koncu življenjske dobe  za njihove brezplačna. Več o podjetju lahko najdete na  spletni strani https://sol-navitas.si/ in v referencah.

 

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.