Zdrava prehrana je raznolika prehrana, torej vključuje vse glavne skupine živil, in je bogata s hranili. To so sadje in zelenjava različnih barv, polnozrnate žitarice, puste beljakovine in zdrave maščobe. Pa je zdrava prehrana res tako pomembna in na kaj vse lahko vpliva?
Pri zdravem prehranjevanju je poleg tega, kaj vključimo v jedilnik, prav tako pomembno, da živila, ki vsebujejo nasičene in transmaščobe ter dodan sladkor in sol, iz prehrane čim bolj izločimo in jih nadomeščamo z bolj hranljivimi možnostmi. Že z majhnimi koraki lahko naredimo veliko pozitivnega za izboljšanje naše prehrane. Gazirane in druge s sladkorjem bogate brezalkoholne pijače zamenjajmo z vodo ali nesladkanimi zeliščnimi čaji. Poskrbimo, da vsak obrok sestavlja približno polovica svežih izdelkov. Privoščimo si sveže sadje namesto sokov, ki vsebujejo manj vlaknin, pogosto pa jim je dodan še sladkor. Meso naj ne bo na jedilniku vsak dan v tednu in izogibajmo se predelanemu mesu, ki vsebuje veliko soli in drugih dodatkov. Namesto tega posegajmo po več pustih beljakovinah, ki jih najdemo v ribah, oreščkih, jajcih in stročnicah.
Koristi za zdravje in dobro počutje
Bolezni srca in ožilja so med vodilnimi vzroki za smrt tako pri nas kot v tujini. Mnogo odraslih ljudi se spopada s katero od srčno-žilnih bolezni, ki bi jih, kot potrjujejo znanstvene študije, s spremembami življenjskega sloga, torej s povečano telesno dejavnostjo in z zdravo prehrano, lahko preprečili ali vsaj omilili. Zdrava prehrana ima dokazano številne zdravstvene koristi tako za zmanjšanje tveganja za srčno-žilne bolezni kot za možgansko kap, debelost in sladkorno bolezen tipa 2. Študije tudi kažejo, da lahko uživanje hrane, ki je bogata z antioksidanti, zmanjša tveganje za nastanek različnih vrst raka. Antioksidanti, ki jih je veliko v jagodičevju, temno listnati zelenjavi, korenju, oreščkih in semenih, pomagajo odstranjevati proste radikale iz telesa in zmanjšajo verjetnost rakavih obolenj. Za zmanjšanje tveganja za razvoj raka je pomembno tudi ohranjanje zmerne teže. Zdrava prehrana, ki ima nižjo glikemično obremenitev, poleg tega pripomore tudi k boljšemu razpoloženju in zagotavlja več energije.
Živeti dlje in bolje
Zdrava prehrana je pomembna v vseh starostnih obdobjih, a s staranjem še pridobiva na pomenu. Z njo povečamo odpornost za vrsto bolezni, izboljšamo mentalno ostrino, prispevamo lahko tudi k čustvenemu ravnovesju in pozitivnemu pogledu na svet. Dobro pri tem je, da zdrava prehrana kljub negativnemu prizvoku ni vedno povezana z žrtvovanjem in dietami. Pomembno je, da v hrani uživamo, da izbiramo sveže in okusne izdelke ter polnovredne sestavine, ki so bogate s hranili. Ne glede na obstoječe prehranjevalne navade in starost nikoli ni prepozno za spremembe v načinu razmišljanja, prehrani in počutju.
Vsako življenjsko obdobje prinaša spremembe in zahteva prilagoditve. Pomembno je, da razumemo, kaj se dogaja z našim telesom in da prevzamemo nadzor nad prehranskimi potrebami. Zdravo prehranjevanje postaja s staranjem več kot le skrb za kakovost, količino in raznolikost hrane. Gre tudi za užitek ob prehranjevanju, ki se poveča v družbi prijateljev ali sorodnikov. Družabno vzdušje naredi obroke bolj prijetne in nam pomaga, da se držimo svojega načrta zdrave prehrane. Pogovor za mizo pa lahko igra veliko vlogo tudi pri lajšanju stresa in dvigu razpoloženja.
Več o projektu POLET:
https://projekt-polet.si/o-projektu/
Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.