Regionalna gospodarska zbornica Celje

Arhiv: Pomoč gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina

 

Od 1.11.2022 je možno preko aplikacije na strani https://jrp.spiritslovenia.si/Prijava oddati vlogo na podlagi Zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina (ZPGVCEP; Uradni list RS, št. 117/2022 z dne 9. 9. 2022).

Vlogo lahko odda samo zakonit zastopnik z veljavnim digitalnim potrdilom.

Rok za oddajo vloge je 15.11.2022 do 12. ure.

Za podjetja, ki so utrpela škodo zaradi povišanih cen zemeljskega plina in elektrike, so predvidene tri vrste pomoči:
  • enostavna pomoč, pri kateri je  najvišja skupna pomoč na upravičenca omejena na 500.000 evrov (oziroma 62.000 eurov na podjetje, dejavno v primarni proizvodnji kmetijskih proizvodov, in 75.000 eurov na podjetje, dejavno v sektorjih ribištva in akvakulture);
  • posebna pomoč, pri kateri je najvišja skupna pomoč na upravičenca omejena na 2 milijona evrov;
  • pomoč za energetsko intenzivna podjetja, pri kateri je najvišja skupna pomoč na upravičenca omejena na 25 milijonov evrov oziroma 50 milijonov evrov, če gre za upravičenca, ki je glede na oznako NACE dejaven v sektorjih ali podsektorjih, ki jih določa ZPGVCEP.

Upravičeni stroški so stroški nakupa elektrike in zemeljskega plina. Upravičeno obdobje za dodelitev pomoči je od 1. junija 2022 do 31. decembra 2022. Pri enostavni pomoči se bo povrnilo do 50 odstotkov upravičenih stroškov,  pri posebni največ 30 odstotkov upravičenih stroškov, energetsko intenzivnim podjetjem pa največ 70 odstotkov upravičenih stroškov.

Več informacij vam je na razpolago na strani https://www.spiritslovenia.si/razpis/392

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.