Regionalna gospodarska zbornica Celje

Obvestilo za imetnike ATA zvezkov, ki prečkajo Hrvaško

Imetnikom ATA zvezkov, ki zapuščajo ozemlje EU na Hrvaškem svetujemo, da ATA zvezke odprejo pri slovenski carini.

 

V skladu z Izvedbeno uredbo Komisije EU 2015/2447, člen 339, 4. točka, Uporaba zvezka ATA in CPD kot izvozna deklaracija velja:  »Če carinski urad izvoza ni hkrati carinski urad izstopa, carinski urad izvoza opravi formalnosti iz odstavka 3, vendar ne izpolni polja 7 talona, ki ga izpolni carinski urad izstopa.« Navedeno velja za vse države EU.

S strani Carinske uprave Hrvaške smo dobili novo navodilo, da v kolikor vrednost blaga v ATA zvezku presega 3.000,00 €, mora biti odprt pri carinskem uradu v Sloveniji. Za blago manjše vrednosti pa se ATA zvezki lahko odprejo na zunanji meji – to je carinskem  uradu na mestu izstopa blaga iz carinskega območja Unije, na kateremkoli mejnem prehodu za mednarodni prevoz blaga in potnikov.

Pri tem se sklicujejo na 221 člen Izvedbe uredbe: Pristojni carinski urad za dajanje blaga v carinski postopek, po katerem so za dajanje blaga v izvozni postopek pristojni naslednji carinski uradi:

(a)  carinski urad, pristojen za kraj, kjer je sedež izvoznika;

(b) carinski urad, pristojen za kraj, kjer je blago zapakirano ali naloženo za izvozno pošiljko;

(c)  drug carinski urad v zadevni državi članici, ki je pristojen za upravne namene za zadevno operacijo.

Če vrednost blaga ne presega 3 000  EUR na pošiljko in na deklaranta ter zanj ne veljajo prepovedi ali omejitve, je poleg carinskih uradov, opredeljenih v prvem pododstavku, za dajanje blaga v izvozni postopek pristojen tudi carinski urad, pristojen za kraj izstopa blaga s carinskega območja Unije.

Svetujemo vam tudi, da ste pozorni in da upoštevate roke za ponovni uvoz in ponovni izvoz blaga, ki vam jih lahko določijo carinski organi pri izstopu iz EU in pri vstopu v tujo državo. Ti roki so lahko krajši od roka veljavnosti ATA zvezka.

V primeru predvidene prekoračitve roka lahko predhodno vložite prošnjo za podaljšanje roka na pristojni carinski organ. V primeru prekoračitve roka vas carina lahko kaznuje s denarno kaznijo. 


GZS, Javne listine

26.junij 2024

 

 

 

 

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.