Regionalna gospodarska zbornica Celje

Podelitev priznanj in diplom inovacijam celjske regije za leto 2013


Dan inovativnosti s podelitvijo priznanj in diplom 


Podelili smo 4 zlate, 6 srebrnih, 5 bronastih priznanj in 6 diplom. Vsem inovatorjem iskreno čestitamo!


 

ZLATA PRIZNANJA
Zap.št. Prijavitelj Inovatorji Inovacija

 

 

1.

Swatycomet d.o.o.

Jakop Venčeslav,

Bogo Gošnjak,

Mitja Stopar,

Martin Matul,

Branko Flis,

Štefan Črešnar.

Lamelni brusni disk, Skorpio Angled ® oz. LBD z zavihanim robom

 

 

 

2.

Vivapen d.o.o.

Jože Melanšek,

Sandi Pečnik,

Drago Želj,

Vojko Gorišek.

PRVO NALIVNO PERO IZ PREVODNEGA ABS POLIMERA

 

 

 

3.

 

Container d.o.o.

Garibaldi Ravnak,

Jure Naglič,

Peter Božič,

Mitja Baumgartner,

INNOFREIGHT SPEDITIONS GMBH,

Domen Rožanc,

Peter Wannek Pusset.

Innowaggon in rocktainer

 

 

 

4.

Cinkarna Celje d.d.

 

 

Aljaž Selišnik

Tehnologija čiščenja odpadnih vod z magnetnim fotokatalizatorjem

Razvoj inovativne tehnologije, ki se uporablja predvsem na področju čiščenja bistrih vod z nižjo vsebnostjo težko razgradljivih topnih organskih onesnažil, temelji na več razvojnih izboljšavah.Sinteza materiala, ki se uporablja pri čiščenju vod, temelji na ultrafinem anatazu, kateri izkazuje visoko fotokatalitično aktivnost ob prisotnosti UV svetlobe in je primeren za razgrajevanje organskih onesnažil v vodi in zraku.Sinteza katalizatorja, ki se izvaja v dveh zaporednih stopnjah, temelji na uporabi tehničnih surovin, ki so bolj dostopne in cenovno sprejemljivejše.Ves postopek priprave materiala ter njegova nadaljnja uporaba temelji na mokrih kemijskih postopkih, kar bistveno zmanjša okoljsko tveganje.

 

SREBRNA PRIZNANJA
Zap.št. Prijavitelj Inovatorji Inovacija

 

 

 

 

5.

 

 

Sico d.o.o.

 

 

 

Simon Tominšek,

Janez Uplaznik.

PRIKLOPNO VOZILO Z INTEGRIRANIM CEPILNIKOM DRV ROBUST 13B – bencinski pogon

Priklopno vozilo z integriranim cepilnikom drv ima za delovanje hidravličnega sistema nameščen lasten bencinski motor ter omogočen enostaven transport z vlečnim vozilom, kar ga razlikuje od klasičnih cepilnih strojev. Vgrajen je hidravlični dvižni cilinder, kateri z vzvodom ki je voden v utoru, postavi cepilnik v delovni oz. transportni položaj. Vgrajena je inovativna dvostopenjska zobniška hidravlična črpalka z avtomatskim preklopnim ventilom, katera zagotavlja veliko hitrost cepljenja, istočasno pa maksimalno delovno moč. Črpalka deluje na šibki bencinski motor s 6,6 kW moči, ki je majhen porabnik pogonskih goriv. Razmerje med opravljenim delom in porabljenimi sredstvi je tako optimalno ekonomično v prid opravljenega dela.

 

 

6.

 

Bosio d.o.o.

 

 

Urban Pevnik,

Kristian Martinovič,

Jurij Škorjanc.

 

MODIFIKACIJA IN IZBOLJŠAVA MANIPULATORJA ZA TERMIČNO OBDELAVO PLOČEVINE

Z omenjeno inovacijo je podjetju uspelo odpraviti težave zobrabo koles, prestopom toplote na vilice od manipulatorja in hitrostjo pomikov. Pridobili pa so tudinaslednje prednosti:Nemoteno proizvodnjo v podjetju Acroni, d.o.o.;povečanje proizvodnje na liniji za najmanj 35 odstotkov;širjenje linije po celem svetu;finančni prihranek pri zamenjavi tunelskih peči tudi do 3 milijone evrov.

 

 

 

7.

 

Kočevar in sinovi d.o.o.

 

 

Jože Kočevar

HLADILNI SKLOP ELEKTROMOTORJA S CENTRIČNIM STATORJEM

Ideja patentirane inovacije je hlajenje elektromotorja neposredno tam, kjer toplota nastaja, torej na samih navitjih-tuljavah, ki jih je treba zato izdelati v obliki hladilnih reber, da se razvita toplota odvaja z ekspandiranim zrakom, kateri je ustvarjen na samih električnih tuljavah elektromotorja. Bistvo izuma je torej v tem, da je izkoriščena fizikalna lastnost plinov, da se le-ti ob ekspanziji ohladijo in to ravno na navitjih – tuljavah. Teoretične predpostavke učinkovitosti novega hlajenja elektromotorja, so tudi praktično potrjene in preizkušene. Meritve na trajno obremenjenem motorju s trajno oddajano močjo 30 kW, so pokazale nenavadno učinkovitost hlajenja. Motorju, ki je bil trajno obremenjen in je trajno oddajal moč 30 kW, se mu je navitje segrelo samo na 79oC, pri okoljski temperaturi zraka 20oC.

8.

 

Cetis d.d.

 

 

Kristina Bašnec,

Mojca Friškovec,

Metka Hajzeri.

 

TEMPERATURNI INDIKATOR ZA 700C

Temperaturni indikator je pokazatelj ali je bila v naprej določena temperatura dosežena ali presežena. Uporablja se predvsem v procesih, kjer nedosežena ali presežena temperatura vpliva na varnost ter kakovost končnega produkta. Temperaturni indikator pravilno deluje na ta način, da ob doseženi/preseženi temperaturi in kratkem času izpostavljeni temperaturi, privede do nazorno vidne spremembe v barvi, iz začetne bele, v končno črno barvo. Ob doseženi/preseženi temperaturi se namreč sloj indikatorske snovi na samolepilni podlagi utekočini, absorpcijska plast absorbira utekočinjen material, kar papir obarva. Ob znižanju temperature se indikatorski material strdi, vendar se barva ne povrne v začetno.

 

 

9.

Geatronik d.o.o.

 

Domen Plaskan,

Jure Zdovc.

CHIPOLO

Podjetje je razvilo miniaturni elektronski modul za ustvarjanje aplikacij na področju povezljivosti pametnih telefonov v svetu. Njihov prvi produkt je inovacija »Chipolo«, ki je v obliki elegantnega in majhnega obeska. Namenjen je lociranju različnih predmetov, na katere je nameščen. S pomočjo pametnih telefonov, ga uporabnik lahko najde na preprost način. Aplikacija v primeru, da iskan predmet ni v dometu, poda zadnjo lokacijo in čas, ko smo s predmetom, bili povezani. Obesek nas zvočno opozori, če se oddaljimo od predmeta ali ko se vrnemo v njegov domet, s čimer nam olajša njegovo najdbo. Ker ima platforma nameščene tudi dodatne senzorje, lahko preko inovativne funkcije z obeskom poiščemo tudi telefon.

 

 

10.

Ursa d.o.o.

 

Iztok Medved,

Sebastijan Prislan.

KROG ŽIVLJENJA

Ideja za projektom je bila, kako omogočiti majhen vrt prihodnosti vsakomur, ki si ga želi. Sistem, ki vključuje najboljše s področja hidroponične pridelave hrane in najboljše s področja ribogojništva.Cilj je bil kako čim bolje kopirati naravo in vse skupaj tehnološko podpreti. Nastal je sistem, ki je čist in za delovanje ne potrebuje zemlje, zaradi česar je posebno primeren tudi za v stanovanje. Poleg tega deluje samozadostno in samočistilno.Vrt, ki predstavlja tehnološki dosežek na področju samozadostne oskrbe in je posebej primeren kot učni pripomoček za učenje o življenjskem ciklusu narave.

 

 

BRONASTA PRIZNANJA
Zap.št. Prijavitelj Inovatorji Inovacija

 

11.

 

KLH Trade d.o.o.

Branko Leban,

Boštjan Zaveršek,

Janez Premrl,

hpulcas Gmbh,

Theodor Stuth.

VALJARNA PLOŠČ IZ ČISTEGA NIKLJA

Investitor hpulcas GmbH se je odločil prozvajati tanko folijo 0,1mm iz rafiniranega niklja (čistost 99,99%) navito v kolute za potrebe elektronske in telekomunikacijske industrije. Vhodni material so Ni plošče, pridobljene z elektrolizo, ki so zelo neenakomerne debeline in z zelo grobo površino, debeline do 15 mm in teže do 160 kg.V ta namen so določili tehnološki postopek in izdelali ter zmontirali postrojenje za dosego tega cilja. Celotna linija je postavljena v novi hali v Freibergu pri Dresdnu, kjer je omogočila 17 novih delovnih mest.

 

12.

Sip d.d.

 

Verner Perin

Hidravlični vlečni stroj HVO-2-400

Ideja pri električni obnovi 400 tonske hidravlične stiskalnice je bila zasnovati takšen krmilni sistem, ki bo v prvi vrsti skrbel za optimalno in učinkovito delovanje stiskalnice, izboljšal varnostne funkcije na stroju, omogočil orodjarju hitro izbiro in nastavljanje orodja, skrbel za avtomatsko hlajenje in mazanje, omogočil vzdrževalcu stroja hitro diagnozo morebitne napake ali okvare, jih pravočasno obveščal o servisnih posegih na stroju ter izvedel samodejni izklop večjih porabnikov na stiskalnici, če je le-ta nekaj časa neaktivna. Vse funkcije so realizirane s krmilnikom Unitronics V560 in ustreznimi razširitvenimi enotami. Software aplikacija je narejena tako, da preko zaslona občutljivega na dotik omogoča uporabniku hiter vpogled v vse zgoraj naštete funkcije stroja.

 

13.

 

Ursa d.o.o.

 

Iztok Medved,

Sebastijan Prislan.

NAPRAVA ZA SPREMLJANJE IN KRMILJENJE PROCESA SUŠENJAHMELJA

Naprava je namenjena za kontroliranje temperature in vlage pri sušenju hmelja. Sistem omogoča tudi krmiljenje raznih upravljalnih procesov, ki so potrebni pri postopku sušenja. Z omenjenim sistemom pridelovalci lažje dosežejo višjo kvaliteto sušenega hmelja, saj omogoča boljšo kontrolo, glede na zbrane podatke vlage in temperature, ter s tem poskrbi za optimalno delovanje. Sistem tudi, zaradi optimizacije sušenja hmelja, porabi manj energije.

14.

Marko Verbnjak

 

Marko Verbnjak

API KOMORA IN MINI ČEBELNJAK

Api komora in mini čebelnjak sta dve različni enoti, ki služita za naselitev čebeljih družin. Api komora je prostor v katerem se vdihuje zrak neposredno iz čebeljega panja. Terapija ugodno vpliva na dihala, saj gre za vpliv pozitivnega bioenergetskega naboja v bližini čebel. Mini čebelnjak pa je za 70% iz recikliranih in neškodljivih materialov. Obe enoti sta zaščiteni s principom »faradejeve« kletke in ozemljeni. Na ta način je izničennegativen elektrosmog.

 

 

 

 

15.

 

GKN Driveline d.o.o.

 

Mitja Kovač,

Boris Pungartnik,

Jože Steble,

Vojko Vahter,

Martin Senič.

Izboljšave procesa na montažnih strojih za montažo tripodnega križa

Zaradi povečanja naročil se je podjetje odločilo investirati v novo montažno celico za montažo tripode. Po inštalaciji celice v proces je prišlo do težav, ki so se kazale v malem outputu, % izkoriščenosti stroja (OEE), ki ni bil v skladu s pričakovanji ter veliki časi pri menjavi izdelka.Iz strani vodstva je bil definiran team, katerega naloga je bila, poiskati vzroke za trenutno stanje, eliminirati napake, prepoznati izgube in racionalizirati proizvodnjo.Team je združil dve operaciji ter s tem zmanjšal pretočni čas in povečal produktivnost na enoto zaposlenega. Namestil je kalibrirane kontrolne naprave na montažne stroje, kar je doprineslo ukinitev operacije kalibriranja, prav tako pa je z dobro analizo dela, z izdelanim planom menjav(standardno delo), organiziranostjo, predpripravo komponent in rezervnih delov, z vključevanjem dodatnega operaterja v sam proces menjave, zmanjšal čas menjave za polovico.

 

DIPLOME
Zap.št. Prijavitelj Inovator Inovacija

 

 

 

16.

Tovarna izumov

Atena d.o.o.

 

Damjan Ružič

LOK Z NATEZNIM DROGOM

Lok z nateznim drogom je praktičen odgovor na vprašanje, staro toliko let, kot je staro lokostrelstvo, in sicer kako izstreliti lahko in kratko puščico z lokom. To je rešeno tako, da se loku doda natezni drog z jezdecem, na katerem je postavljena kratka puščica. Kratke puščice so lahko do 50 krat cenejše od dolgih, lahko pa so narejene tudi iz proizvodnih ostankov dolgih puščic in iz različnih reciklatov.

 

 

 

17.

Tovarna izumov

Atena d.o.o.

 

 

Damjan Ružič

LETEČA LADJA

Leteča ladja je inovacija v prototipni fazi in je nov pristop k izdelavi transportnih, navtičnih in ostalih plovil, ki temelji na spoznanju, da je pot najmanjšega upora, najboljša pot. Na to težavo so odgovorili v prvi fazi z vtiskanjem zraka med površino vode in plovilo. Po dosegu dovolj visoke hitrosti in lebdenja na zračnem ekranu, se tvori zračna blazina, ki drži plovilo nad vodno gladino.

 

 

18.

 

Štore Steel d.o.o.

 

 

Štefan Zidar,

Matej Lapornik,

Jože Nunčič.

SORTIRNA NAPRAVA ZA PRVE IN ZADNJE KONCE

V podjetju so skonstruirali napravo, ki s pomočjo pnevmatskega cilindra preko nagibne plošče omogoča padanje dobrih kosov v ustrezen kontejner. Pri prvih in zadnjih koncih pa se nagibna plošča samodejno umakne in slabi kosi direktno s transporterja padajo v kontejner za odpadek. Ločevanja prvih in zadnjih koncev poteka popolnoma avtomatizirano in s tem tudi postopek razreza okroglih palic. Delo nadzira in upravlja delavec s sosednjega stroja, kjer poteka razrez ploščatih profilov. Na ta način sedaj en delavec upravlja dve žagi.

 

 

19.

 

GKN Driveline d.o.o.

 

 

Simon Žolge

DRŽALO KOSA PRED OBDELAVO NA STROJU Mori Seiki

V novem procesu, se revolverski glavi ni potrebno vračati v položaj za naslon kosa, temveč je ves čas v enaki izhodiščni točki. S to inovacijo se je skrajšal čas izdelave za 5s in tako se produktivnost v osmih urah poveča iz 1050 kom na 1150 kom. Največji prihranek je na času izdelave in povečanju produktivnosti.

 

 

20.

 

Štore Steel d.o.o.

 

Urban Rožej

TRANSPORTNO-SERVISNI PODSTAVEK ZA OBRAČALNO GLAVO PROGE

Transportno servisni podstavek služi kot večnamenska platforma za obračalno glavo, ki je del valjarske proge v podjetju. Zaradi velike teže glave ter njene specifične oblike je otežen transport ter servis. Obstaja velika možnost prevrnitve zaradi visokega težišča, s tem pa tudi možnost poškodbe glave. Avtor je predlagal rešitev izdelave servisno transportnega podstavka, na katerem je omogočen varen transport in popravilo glave.

 

 

 

21.

 

Štore Steel d.o.o.

 

 

Franci Zupanc

MIZICA ZA KONTROLO OBRABE STRUŽNE PLOŠČICE ZA V15

Test V15 (ISO 3685) se uporablja za določanje sposobnosti obdelovalnosti jekla. Jeklene palice se stružijo pri določeni rezalni hitrosti, pri tem pa se merita čas in obraba rezalne ploščice. Kot rezultat testa V15 se zabeleži čas, ko se je rezalna ploščica obrabila do predpisane mere. V podjetju so izdelali prenosno merilno napravo, kjer je, s pomočjo kombinacije uporabe (rabljenega) mikroskopa in vijačnega merila, moč natančno, hitro in enostavno izmeriti obrabo rezalne ploščice. Pri pregledu obstoječe strokovne literature takšne naprave ni bilo moč zaslediti.

Dogodek sofinancira Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.