Regionalna gospodarska zbornica Celje

Podelitev priznanj in diplom inovacijam celjske regije za leto 2012

Prijavljenih je bilo 19 inovacij iz 16 podjetij, pri katerih je sodelovalo 46 inovatorjev. RGZC je najbolj inovativnim v celjski regiji  podelila 4 zlate, 7 srebrnih, 3 bronasta priznanja in 5 diplom.

 

 

 

Podeljena zlata priznanja

Zap.št. Prijavitelj Inovatorji Inovacija

1.

 

 

Cetis, d.d.

Vladan Mladenovič

NanoTech Intaglio tiskarska plošča

2.

Vivapen d.o.o.

Jože Melanšek, Sandi PečnikJože BudjaSebastjan Polšak

Orodje za dvostransko pisalo in ureditev proizvodnega procesa brizganja

3.

Swatycomet d.o.o.

Valentina PrapotnikŠtefan ČrešnarMarija KotnikValerija NapotnikIgor Mesarec

Tanka Rezalka Skorpio extra +plus, za nerjavna jekla

4.

CinkarnaCelje d.d.

Dejan Verhovšek

CCA 100 BS - fotokatalitsko aktivni nanodelci TiO2


          

Podeljena srebrna priznanja

Zap.št. Prijavitelj Inovatorji Inovacija

5.

Container d.o.o.

Garibaldi RavnakDomen RožancNiko Jezernik

Ogrodje železniškega vagona v vroče pocinkani izvedbi

Posebnost ogrodja železniškega vagona je nizka lastna teža v primerjavi z obstoječimi, povečana nosilnost in izboljšana korozijska zaščita le-tega. V primerjavi z obstoječimi ogrodji na tržišču, se lahko z uporabo le-tega kot osnovni gradnik železniškega vagona, transportira tovor z večjo težo. Značilnost takšnega pristopa k transportu je zmanjšanje nevarnih emisij in vplivov na okolje, ter nižanje stroškov samega transporta. Ogrodje železniškega vpliva na okolje. Izdelek je prvič na tržišču v svoji panogi.

6.

Vivapen d.o.o.

Jože MelanšekDrago ŽeljVojko Gorišek

Naprava UMS3

Stroj je predviden za polavtomatsko delovanje, z ročnim vstavljanjem sestavljenih etuijev v za to predvidene sedeže na vrtljivi 12 položajni mizi.Izdelek najprej zavarit, potem ga zložit v nize po x kosov, jih poveže, jih polepi z etiketami ter pripravi za pakiranje v transportni karton. Naprava je v celoti izdelana v podjetju Vivapen z uporabo namenskih enot in vse rešitve so prilagojene za ta projekt.

7.

Joser d.o.o.

Jože CvetkoVojko TekavcŠtefan DolejšiMarko Bokal

Centralni brezžični sistem direktnega nadzora porabe vode

Modul po izumu je zasnovan na zajemanju fizikalnih in bioloških podatkov o tekočini in omogoča meritev ter brezžično posredovanje izmerjenih podatkov. Modul po izumu vsebuje tudi aktuator (ventil), da lahko z njim kontroliramo izliv in ga tudi omejimo. Z modulom po izumu, ki je nameščen na izlivu ali cevi, je torej omogočen popolni nadzor stanja ali porabe tekočine, saj se lahko preko brezžičnega signala prenašajo različni merilni rezultati in ukazi. Prednost modula po izumu je tudi v tem, da energijo za delovanje dobimo z pretvorbo energij iz neposredne okolice.

8.

Kočevar in sinovi d.o.o.

Jože Kočevar ml.

Razvoj uporovnih varilnih klešč za var. potniških vagonov

Projekt zajema razvoj in izdelavo varilnih klešč velikih dimenzij posledično tudi velike teže. Inovacija rešuje problem teže klešč, saj smo zaradi nosilnosti industrijskega robota, omejeni z maso s katero lahko leta upravlja. Inovativnost leži v sami konstrukciji nosilnega dela klešč. Konkurenčna podjetja uporabljajo masivne ter posledično drage manipulatorje za upravljanje z varilnimi kleščami. Ultralahka konstrukcija klešč pa omogoča uporabo strandardnih industrijskih robotov (manipulatorjev) kar pa predstavlja globalno konkurenčno prednost.

9.

Inoxvrbovšek d.o.o.

Zdene Vrbovšek

Senčilo - streha brisole hardtop - brisole ht

Senčilo – streha brisole hardtop (»brisole HT«) je popolnoma nova tehnična rešitev za vodoravno prekrivanje in senčenje teras oz. bivalnih prostorov v prostoru za teraso. Od že znanih se razlikuje predvsem po dvojni enakovredno zastopani funkciji – v nekaj sekundah lahko senčilo spremenimo v kompaktno streho. Brisole HT je sestavljen iz samih kompaktnih nerjavečih materialov, zato odlično prenaša vse vremenske razmere (dež, sneg, točo, orkanski veter) desetletja brez vsakega vzdrževanja. Izum in patentiranje brisoleja HT sovpada s trideseto obletnico našega podjetja Inoxvrbovšek d.o.o. iz Laškega.

10.

Bosio d.o.o.

Mihael KaizerAnton ZdolšekAlbert Cverle

Prostorsko prilagodljivo merjenje procesne temperature v industrijski peči za termično obdelavo jeklene pločevine

V podjetju BOSIO d.o.o. so bili pred izzivom narediti industrijsko peč za termično obdelavo pločevin velikih dimenzij (4m x 15m), kjer se spreminjajo pogoji termičnih obdelav in sicer možnost termične obdelave posamezne pločevine ali sklada pločevin, višine do 2m, različno temperaturno območje obdelave (od 340 do 1150oC), različne debeline pločevin (od 7 do 150mm). Razvili so sistem za prostorsko prilagodljivo merjenje procesne temperature v industrijski peči, kjer se položaj temperaturnih senzorjev prilagodi vložku. S tem so dosegli zahteve naročnika pri vseh vrstah vložka.

11.

ŠC Celje

Roman ZupancBlaž WravorTini PodkubovšekMatic Bera

Električna samokolnica - Šetrga

Inovacija električna samohodna samokolnica, ki so jo poimenovali »The šetrga«, je rezultat dolgoletnega osvajanja znanja in spretnosti v izobraževanju. Inovacija predstavlja predelavo klasične kovinske samokolnice na električni pogon. Osnovni pogon je motor s planetarnim gonilom, za napajanje so uporabili gel akumulatorja, ki preprečuje iztek kisline. S slednjima so upoštevali ekološko ozaveščenost. Samokolnica ima tudi tempomat ter prikazovalnik napolnjenosti akumulatorja, kateri se polni približno 1 uro. Pri polni obremenitvi deluje cca. 4 ure, pri polovični obremenitvi, pa celo do 8 ur. Pri morebitni nevarni situaciji, lahko samokolnico nemudoma izklopimo s pritiskom na varovalno glavno stikalo.Podeljena bronasta priznanja

Zap.št. Prijavitelj Inovatorji Inovacija
12.

Ursa d.o.o.

Iztok MedvedSebastijan Prislan

ECOpulse system

Reševanja problema z vlago so se lotili na način, ki ga uporablja tudi sama narava. Popolnoma brez kemikalij in strupenih materijalov, ki nam že tako preveč zastrupljajo okolje in sicez s postopkom elektroosmoze. Pri postopku elektroosmoze obrnemo kapilarni tok vode in s tem povzročimo, da se voda začne pomikati iz zidov nazaj v zemljo. S pulzno elektroosmozo dosežemo, da delci ne potujejo v statičnem električnem polju, temveč jih pulzirajoče spodbujanje prisili k orientacijskim spremembam, zaradi česar se majhne in velike molekule v vodi lažje ločijo in s tem hitreje potujejo od pozitivnega proti negativnemu električnemu polu.

13.

Tovarna izumov Atena d.o.o.

Damjan RužičAleksander Ružič

Par jedilnih paličic

Ta inovacija je nastala s spajanjem dveh jedilnih paličic ter oblikovanjem sprednjih delov tako, da se lahko z njimi zajema in nabada hrana. Tako je ta jedilni pribor uporaben za vse vrste hrane razen redke juhe. Ta inovacija je pomembna tudi zaradi tega, ker se lahko izdeluje iz reciklirane plastike ali drugih materialov, ki jih je mogoče reciklirati, na primer nerjaveče pločevine. To je šele peta vrsta jedilnega pribora, ki ga je človeštvo izumilo in ga je moč s pridom uporabiti. Lahko se uporablja z obema rokama.

14.

Emil Bučar s.p.

Emil BučarTomaž Bučar, Matej Bučar

Avtomatizirana linija za proizvodnjo snegolovov

Sistem je popolnoma samostojen pri izdelavi strešnih snegolovov iz kovinskega traku. Pri prejšnjem sistemu je moral človek preko petih operacij, da je prišel do izdelka.

 

 


Podeljene diplome

Zap.št. Prijavitelj Inovatorji Inovacija
15.

CENT.SI d.o.o.

Vladimir TkalecDejan Mauer

Moj.cent.si - Inovativno nagrajevanje zvestobe kupcev za mala in srednja podjetja

Programska oprema moj.cent.si omogoča inovativno nagrajevanje kupcev na način, kot to počnejo veliki trgovci in to za ceno, ki si jo lahko privošči tudi najmanjši bar. Programski opremi je priložen načrtovalec kampanj, v katerem stranka sama določi zgled in delovanje le-teh. Tako je mogoče kampanje prilagajati času izpisa, datumu, besedam v računu, znesku in zbranim točkam. Stranke se lahko odločijo tudi za uporabo dodatnega modula za nagrajevanje zvestobe s pomočjo brezstičnih pametnih kartic.


 

16.

Novem car interior design d.o.o.

Izidor ČižičRoman Hlačar

Centralni sistem ločevalnega sredstva

Namen inovacije je vzpostavitev oziroma izdelava centralnega sistema za ločevalno sredstvo, s čimer se doseže konstanten, kvaliteten in nadziran, od človeškega vpliva, neodvisen delovni proces. Avtomatizirana celica je sposobna zagotavljati centralni sistem ločevalnega sredstva z 70 do 80 l. kapacitete, z vgrajenimi filtri omogoča optimalno tesnjenje mešanice, onemogoča obarjenje in preprečuje izhlapevanja vodne komponente ter onemogoča nabiranje trde komponente v ceveh in filtrih, s čimer je rešen problem drobnih belih pikic na površini izbrizganih PUR izdelkov, kar posledično prinese manjši izmet.

 

17.

Tovarna izumov Atena d.o.o.

Damjan Ružič

Tulčno strelivo z blokom pogonskega polnjenja

Ta inovacija je nastala z uporabo že znanih materialov in tehnologij, ki so znane iz raketne tehnike, a uporabljene na nov način. Povečali so ko – volumen smodniške polnitve za 30 do 45 % in izboljšali notranje balistične lastnosti streliva. Izboljšana je tudi notranja balistika izstrelka, povečan specifični pritisk v cevi na dano količino polnitve in dosežena je višja začetna hitrost izstrelka. Zaradi manjših dimenzij tulca se lahko poveča število nabojev pri enakem volumnu in teži streliva.

 

 18.  Štore Steel d.o.o.

                         
Martin DobovišekUrban Rožej

        

Rekonstrukcija vpetja in tesnenja enkoderja ogrodja

Zaradi obstoječe konstrukcije ohišja impulznega dajalnika (enkoderja) na ogrodju »Konti valjavske proge« je prihajalodovdora vode v samo ohišje, kar je povzročilo okvare in nepravilno delovanje dajalnika. Za menjavo sklopkesmo potrebovali približno 3 ure. Zaradi tega smo izvedli rekonstrukcijo ohišja dajalnika, kar jim je omogočilo pravilno tesnenje. Z izvedbo rekonstrukcije nosilca vpetja impulznega dajalnika, pa so omogočili lažji dostop do same sklopke in olajšali menjavo. Čas menjave so skrajšali za 80% (iz 180 minut na 30minut).

 19. Štore Steel d.o.o.

                            
 Vinko Zidar, Leopold Sebič

         

Rekonstrukcija vpetja konjička CNC stružnice

Zaradi starosti CNC stružnice in posledično njene izrabljenosti, konjička ni bilo več mogoče zanesljivo fiksirati na sani stružnice. Stružnica je namenska za obdelavo komadov max. premer fi: 800 mm, dolžine 4000 mm. Obstajala je nevarnost, da bi obdelovanec zdrsnil s konic stružnice, padel na sani, kar bi povzročilo veliko škodo in posledično izpad proizvodnje. Avtorja sta predlagala rešitev za dodatno mehansko varovanje, ki preprečuje odrivanje konjička. Skonstruirala sta mehanski del, ki prekoekscentrafiksira konjička na zobato letev.