Regionalna gospodarska zbornica Celje
Vajeništvo

Arhiv: PKP5– Pravica do kratkotrajne odsotnosti zaradi bolezni – postopek izvajanja

Dne 23. 10. 2020 je bil v Uradnem listu RS, št. 152/20 objavljen Zakon o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 (ZZUOOP), ki je začel veljati dne 24. 10. 2020, in uvaja novo pravico – pravico do kratkotrajne odsotnosti zaradi bolezni (20. člen). Delavec je lahko odsoten z dela zaradi bolezni brez potrdila o upravičeni zadržanosti od dela, ki ga izda izbrani osebni zdravnik, torej brez predhodne ugotovitve razlogov za takšno odsotnost z dela s strani osebnega zdravnika zavarovanca, do tri zaporedne delovne dni, in sicer največ enkrat v posameznem koledarskem letu. Za čas te odsotnosti je delavec upravičen do nadomestila plače, ki ga izplača delodajalec, ki nato zahteva refundacijo od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). ZZZS delavcu refundira izplačano nadomestilo v breme proračuna.

Arhiv: Novica v okviru projekta Polet: PREZENTIZEM

Arhiv: Novica v okviru projekta Polet: PREZENTIZEM

Verjetno smo vsi že kdaj prišli na delo, čeprav se nismo dobro počutili. Prav prisotnost na delu, kadar zaposleni niso popolnoma zdravi ali se slabo počutijo, vedno bolj postaja nov pereč problem.

Arhiv: PROBLEMATIKA ODREJANJA KARANTEN

NIJZ je 16.10.0202 na svojih spletnih straneh objavil Spremenjen protokol sledenja stikom okuženih z novim koronavirusom SARS-CoV-2. V protokolu pojasnjujejo, da zaradi omejenih kapacitet od sobote, 17.10.2020, dalje epidemiološka služba ne bo več iskala visoko rizičnih tesnih stikov. To pomeni, da ne bo več podajala predlogov za ukrep karantene. Na GZS smo se nemudoma odzvali ter na vse pristojne naslovili poziv za takojšnje ukrepanje.

Arhiv: Povzetki ključnih vsebin PKP5

Ključni ukrepi, pomembni za področje dela: Kratkotrajna odsotnost zaradi bolezni (20.člen); Testiranja na SARS-COV-2, ki jih plača delodajalec, se ne bodo štela za boniteto (33. člen); Nadomestilo plač delavcem zaradi odrejene karantene ali nemožnosti opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva (57. – 67. Člen); Ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo (68.- 78. Člen); Izredna pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka (88.- 92. Člen); Delno povrnjeni izgubljeni dohodek za samozaposlene in družbenike za čas trajanja karantene na domu ali nemožnosti in opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva otroka (93. – 97. Člen); Možnost podaljšanja ukrepa skrajšanja delovnega časa (6. člen).

Arhiv: Posnetek PODELITVE PRIZNANJ NAJBOLJŠIM INOVACIJAM CELJSKE REGIJE 2020

Vabljeni k ogledu PODELITVE PRIZNANJ NAJBOLJŠIM INOVACIJAM CELJSKE REGIJE 2020.

Arhiv: Podeljena so priznanja najboljšim inovacijam celjske regije za leto 2020

RGZC je že dvajseto leto zapored podelila priznanja za najboljše inovacije v celjski regiji. Podelila so se: 4 zlata priznanja, 6 srebrnih priznanj, 4 bronasta priznanja in 5 priznanj za prispevek na področju inovativnosti. Prve tri najvišje uvrščene inovacije, ki se uvrščajo na nacionalni nivo so: Adapt učinkovita in okolju prijazna toplotna črpalka, družbe Kronoterm d.o.o., Rezalne in brusne plošče za ultimativni sistem hitre menjave X-lock, družbe Weiler Abrasives d.o.o. in Carpio - resnično ergonomski podstavek za zapestje, družbe Deltahub d.o.o.. Priznanja za najboljše inovacije na regionalni ravni predstavljajo najvišje priznanje inovativnim dosežkom regijskih podjetij.

Arhiv: Projekt Naprej: Ali bodo novi načini dela, vpeljani v času pandemije COVID-19, dolgoročno ostali vpeti v naše delovne procese?

Mednarodna organizacija dela (ILO) delo na daljavo obravnava v novem praktičnem priročniku.

Arhiv: Vključitev v projekt Polet:  RAZVOJ CELOVITEGA POSLOVNEGA MODELA ZA DELODAJALCE ZA AKTIVNO IN ZDRAVO STARANJE ZAPOSLENIH ter nižanje bolniških odsotnosti

Arhiv: Vključitev v projekt Polet: RAZVOJ CELOVITEGA POSLOVNEGA MODELA ZA DELODAJALCE ZA AKTIVNO IN ZDRAVO STARANJE ZAPOSLENIH ter nižanje bolniških odsotnosti

Brezplačno sodelovanje podjetij v projektu: RAZVOJ CELOVITEGA POSLOVNEGA MODELA ZA DELODAJALCE ZA AKTIVNO IN ZDRAVO STARANJE ZAPOSLENIH (Polet) - Vzhodna kohezijska regija. S sodelovanjem boste pridobili celovit model za aktivno in zdravo staranje zaposlenih - konkretno za potrebe vašega podjetja.

Arhiv: Projekt Naprej: POSLEDICE PANDEMIJE COVID19 – Večja izpostavljenost delavcev biološkim dejavnikom

Arhiv: Projekt Naprej: POSLEDICE PANDEMIJE COVID19 – Večja izpostavljenost delavcev biološkim dejavnikom

Številne bolezni na delovnih mestih, ki s seboj prinesejo dosti bolniške odsotnosti so povezane z snovmi, ki lahko škodujejo zdravju.

Arhiv: Predavanje

Arhiv: Predavanje "Korona med nami "

V okviru TVU - Tednov vseživljenjskega učenja bo v torek, 15.9. ob 18.uri potekalo predavanje "Korona med nami - resnice in zmote o Covidu19 prof. dr. Ivana Eržena.

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.